• GRATIS BEZORGING VANAF €75
  • BETAAL ZOALS JE WILT, vooraf of achteraf
  • SINDS 1962 VOOR SPORTCLUBS & PARTICULIEREN
  • COMPLEET ASSORTIMENT VOOR JOUW SPORT
Advies nodig? bel: 0314-325624
Swipe to the left

15 motivatie tips om te sporten tijdens de koude en natte wintermaanden

14 september 2022

Nu de winter is aangebroken, lijkt het misschien moeilijk (zo niet onmogelijk) om je trainingsregime vol te houden. Dit is gewoon niet het geval! We hebben een aantal handige tips voor je op een rij gezet om je gemotiveerd te houden tijdens deze donkere, koude en natte maanden.

1. Zorg voor de juiste versnelling

Het hebben van de juiste outfit voor het werk is belangrijk als het gaat om wintertraining. Wanneer je voor het eerst de deur uitstapt, voel je de kou, maar als je begint te sporten, zal je lichaam opwarmen en warm blijven.

Het dragen van een hoed, hoofdband of beide kan helpen om de hoeveelheid lichaamswarmte die door uw hoofd ontsnapt tijdens het sporten te verminderen. Beide houden je warm terwijl je wacht tot je lichaamstemperatuur stijgt en als je het toch te warm krijgt, kun je ze altijd uittrekken.

Een nieuwe basislaag of goed reflectievest kunnen het smeergeld zijn dat je nodig hebt om regelmatig naar buiten te gaan.

2. Zoek een vriend

Zoek iemand die zich ertoe verbindt om 's ochtends met je mee te wandelen of te trainen en je verantwoordelijk te houden voor het verschijnen. Weten dat iemand op je wacht om de pijn van de vroege duisternis te delen, is misschien precies wat je nodig hebt om de dekens terug te gooien en het huis uit te gaan.

3. Creëer warmte

Stel de timer van de thermostaat in om je huis of slaapkamer te verwarmen voordat het alarm afgaat. Als de temperatuur buiten het dekbed net zo aangenaam is als binnen, poef! het excuus is weg. Nog beter, leg je trainingskleding op de verwarming of radiator, zodat ze lekker warm zijn en klaar voor je zijn als je uit bed klimt.

4. Maak dat aanvalsplan

Een gebrek aan planning leidt tot een gebrek aan lichaamsbeweging. Als je het probeert, zul je snel merken dat je niet veel aan lichaamsbeweging doet. Ik neem het je niet kwalijk, je bent lang niet de enige persoon die, gezien de keuze tussen een winderige training of een winterse warmer en tijd op de bank, voor het laatste kiest.

Als u uw trainingen echter van tevoren plant, nemen uw kansen om door te gaan enorm toe. Een van de belangrijkste aspecten van sporten in de winter is ervoor te zorgen dat je lichaam goed herstelt.

5. Boek een les of neem een trainer

Soms moet je die trainingssessie in steen zetten om je voortgang op schema te houden. Door een les of een sessie met een trainer te boeken, verklein je de kans dat je op je wintertrainingsplan afkomt drastisch.

Weten dat iemand anders op je wacht, is de grootste motivator om ervoor te zorgen dat je niets mist. Als je merkt dat je steeds minder aan lichaamsbeweging doet naarmate het weer kouder wordt, dan wordt het misschien tijd dat je een blok lessen of persoonlijke trainingssessies boekt om je een weg door de winter te banen.

6. Leer een nieuwe sport of vaardigheid

Merk je dat je van de wagen valt terwijl de ijzel, hagel en sneeuw de stad binnen rollen? Het leren van een nieuwe sport of vaardigheid is niet alleen een geweldig excuus om nieuwe mensen te ontmoeten en sociaal te worden, het zal ook de funfactor vergroten in vergelijking met alleen trainen, maar er is ook het grote gevoel van voldoening dat gepaard gaat met het leren van iets nieuws.

Of je nu een vechtsportles, teamsport wilt proberen of altijd al van gewichtheffen hebt gehouden, pak een paar vrienden en probeer deze winter iets nieuws.

7. Onthoud, de zomer komt eraan!

Als het winter is, betekent dat dat de zomer niet al te ver weg is.

Vergeet de "beach body" of actieve vakantie niet, waarbij je weet dat je er goed uit wilt zien, je goed wilt voelen en in staat zult zijn om bij te blijven en sterk te blijven. Dat is voldoende motivatie om u tijdens de strenge wintermaanden door te laten gaan met uw fitnessroutine. Het is het harde werk en de moeite die je er nu in steekt, waardoor je je in de zomermaanden goed voelt en er geweldig uitziet.

Probeer de winter te zien als voorbereiding op de zomer en gebruik dit als de motivatie die je nodig hebt om in de winter door te gaan met sporten.

8. Creëer nieuwe gewoonten

Het is een stuk makkelijker om naar buiten te gaan en actief te zijn als de zon schijnt en het is een genot om buiten te zijn. Wanneer de winter echter in aantocht is, wordt het steeds moeilijker om naar buiten te gaan om te trainen.

Door nieuwe gewoontes te creëren, zoals het inpakken van je gymspullen de avond ervoor of het bereiden van je maaltijden, zorg je ervoor dat je doorgaat met actie. Als je je spullen voorverpakt, heb je geen excuus meer om te vergeten deze mee te nemen naar je werk.

9. Herinner jezelf eraan waarom het belangrijk is

Je traint omdat je een doel hebt - het kan zijn om fitter, sneller, slanker, sterker, enz. te zijn. Wat het ook is, je hebt een reden en het was belangrijk genoeg om je in de eerste plaats tot actie aan te zetten.

Naarmate je vooruitgang begint te boeken op je fitnessreis, kan het gemakkelijk zijn om erin te verdwalen en je motivatie te verliezen, vooral wanneer je je ongemakkelijk voelt, ijskoud bent en gewoon een warme douche wilt. Het is belangrijk om de tijd te nemen om jezelf eraan te herinneren waarom je überhaupt bent begonnen.

10. Daag jezelf uit

Uitdagingen zijn zwaar, moeilijk en soms pijnlijk (op een goede manier), maar ze vullen je ook met een gevoel van trots, voldoening en laten je zien hoe je tot meer in staat bent dan je voor mogelijk had gehouden.

Dus, in de koudste dagen van de winter, heb je moeite om elke oefening gedaan te krijgen en de motivatie neemt af, waarom zou je jezelf niet een uitdaging aangaan? Streef ernaar om jezelf te pushen en te zien wat je grenzen werkelijk zijn.

Wat je uitdaging zou kunnen zijn: je zou kunnen proberen om deel te nemen aan een race, een moeilijke vaardigheid te leren, een nieuw persoonlijk record neer te zetten of een nieuwe sport te leren.

11. Maak een voorfoto

Maak een foto van jezelf vanuit een aantal hoeken als de winter begint, breng het seizoen door met hard werken en maak maandelijks extra foto's om een visuele momentopname te krijgen van hoe ver je bent gekomen. Doe het goed en je zult nooit meer moeite hebben om in de winter te sporten.

12. Volg je voortgang

Voortbouwend op het vorige punt, het bijhouden van je voortgang laat je precies zien hoe ver je bent gekomen en zal je inspireren om door te gaan.

Door je voortgang bij te houden, krijg je echt bewijs van wat er aan de hand is (omdat het soms moeilijk te zien is) en kun je erop vertrouwen dat je vooruitgang boekt in de richting van je doel, zelfs als je er soms geen zin in hebt.

Goede statistieken om bij te houden zijn uw gewicht, middelomtrek, trainingsprestaties en foto's zoals hierboven vermeld.

13. Word verantwoordelijk

Soms is interne motivatie gewoon niet genoeg en dat is oké. Als het buiten al pikdonker is tegen de tijd dat je het kantoor verlaat, is het laatste wat je wilt doen naar huis gaan in de warmte om je om te draaien en naar buiten te gaan om te sporten.

Hier komt aansprakelijkheid om de hoek kijken. Door verantwoording af te leggen aan iemand anders (een trainingsmaatje, personal trainer) of een groep mensen (een sportteam, klas) vergroot je je kansen om door te gaan. Dus als je moeite hebt om inspiratie op te doen om deze winter te trainen, probeer dan verantwoordelijkheid te gebruiken om je op het juiste pad te houden om je doelen te bereiken.

14. Thuis trainen

Thuistrainingen zijn een geweldig hulpmiddel in je locker om fit te blijven in de winter, omdat ze de barrière wegnemen om naar buiten te gaan om je training gedaan te krijgen. Als je omgeving echt een barrière vormt om je aan het sporten te krijgen, kun je nog steeds kiezen voor een zachte yoga-workout, een Pilates-krachtbuilder op de mat, hartverscheurende HIIT-circuits of iets anders vanuit het comfort van je eigen huis. Het internet heeft nu overal workouts die geschikt zijn voor elk type fitnessroutine!

15. Werk je afspeellijst bij

Ik vind muziek een van mijn grootste motivatoren en het helpt me af te leiden van vermoeidheid en moeheid. Nu het buiten kouder en donkerder wordt, moet je afspeellijst een tandje bijsteken

om je op gang te houden! Terwijl de seizoenen beginnen te veranderen, neem je de tijd om je afspeellijst te vernieuwen en de vruchten te plukken.

16. Meld je aan voor een liefdadigheidsevenement

Een goede daad doen voor iemand anders is misschien precies wat je nodig hebt om je motivatie op te krikken?! Aanmelden voor een liefdadigheidsloop is een fantastische manier om niet alleen bij te dragen aan een doel waarin je gelooft, maar je ook op het rechte pad te houden als het gaat om je training. Wetende dat er zoveel mensen op je vertrouwen, zal je hoofd bij het spel blijven, ongeacht hoe het weer buiten is.

Het gaat koud worden, of je het nu leuk vindt of niet, dus er is niets dat je kunt doen om dat te voorkomen (behalve het land verlaten), dus de beste tactiek is om het te omarmen.

Accepteer dat het koud zal zijn en dat je niet altijd zin hebt om naar buiten te gaan, maar weet ook dat de wisseling van seizoenen je voortgang niet hoeft te stoppen. Creëer een mentaliteitsverandering om het koude weer te omarmen en ermee te werken in plaats van ertegen. Zoek activiteiten waar u in de kou van kunt genieten of verplaats uw training gewoon naar binnen. Je kunt het!