• GRATIS BEZORGING VANAF €75
 • BETAAL ZOALS JE WILT, vooraf of achteraf
 • SINDS 1962 VOOR SPORTCLUBS & PARTICULIEREN
 • COMPLEET ASSORTIMENT VOOR JOUW SPORT
Advies nodig? bel: 0314-325624
Swipe to the left

Afvallen & sporten

17 mei 2017

In deze blog wordt informatie gegeven over afvallen en sporten met aanvullende tips. De volgende aspecten zullen besproken worden:

 • Oefeningen
 • Voedsel
 • Materialen

Oefeningen

Er zijn veel verschillende sporten waarbij men kan afvallen of juist aankomen. Hierbij zijn ook tal van verschillende oefeningen bij te bedenken. Vaak wordt bij ‘afvallen & sporten’ toch gedacht aan fitness. Daarom zal in deze blog oefeningen voor fitness besproken worden.

Bij fitness kan er onderscheid gemaakt worden tussen cardio en apparaten/gewichten voor bepaalde spiergroep(en).

Met cardio oefeningen wordt bijvoorbeeld een loopband, crosstrainer of fiets bedoeld. Om vet te verbranden met cardio oefeningen worden de volgende tips gegeven:

 • Oefeningen waarbij de hartslag continue tussen 120-130 slagen per minuut liggen met een trainingsduur van bijvoorbeeld 30 minuten. Dit hartslagniveau ligt op vetverbranding niveau.
 • Interval cardio; hierbij wordt het tempo gewisseld tijdens een cardio oefening. Een voorbeeld hiervan is 2 minuten een cardio oefening uitvoeren met een hartslag van 120/130 per minuut en vervolgens 2 minuten het tempo verhogen met een hartslag van 160/170 per minuut. Dit kan bijvoorbeeld 20 minuten lang beoefend worden. Hiermee wordt ook de conditie opgebouwd.

Natuurlijk zijn er nog veel varianten te bedenken op het gebied van cardio. Hiervan is meer dan genoeg te vinden op het internet!

Voor apparaten en gewichten zijn ook tal van varianten te bedenken. Enkele voorbeelden van oefeningen zijn squats, bankdrukken of optrekken. Een trainingsschema kan dus ook erg divers zijn. Een tip hiervoor is dan ook om te variëren met trainingsschema’s tussen de 6-8 weken. Na een tijdje wennen spieren, waardoor dus nieuwe oefeningen of bijvoorbeeld meer sets en herhalingen voor nieuwe stimulatie zorgt.

Om af te vallen met apparaten of gewichten wordt aangeraden om per set tussen de 15/25 herhalingen uit te voeren. Een andere tip hierbij is om kort rust te nemen, zodat de hartslag hoog blijft.

Ook hierbij geldt weer dat er veel meer varianten te bedenken zijn op het gebied van apparaten/gewichten.


Voedsel

Bij een effectief eetschema komen heel veel aspecten kijken die een belangrijke rol spelen. In deze blog wordt dit onderwerp daarom globaal besproken.

Het allerbelangrijkste waarmee rekening gehouden dient te worden bij een eetschema zijn het aantal calorieën. Dit is een maatstaf voor energieverbranding.

In deze tekst wordt een volwassen mannenlichaam als voorbeeld gebruikt om uitleg te geven over calorieverbruik. Een gemiddeld volwassen mannenlichaam heeft 2500 calorieën per dag nodig. Als men dan wilt afvallen dient diegene bijvoorbeeld 2200 calorieën per dag binnen te krijgen aan de hand van voedsel. Men heeft dan een energie tekort waardoor de reserves (bijvoorbeeld vet) aangesproken worden om verbrandt te worden. Hierdoor valt men dus af in gewicht. Als men wilt aankomen dient diegene bijvoorbeeld 2800 calorieën binnen te krijgen aan de hand van voedsel, zodat er energie overblijft om bijvoorbeeld spiermassa te kweken.

Om de persoonlijke caloriebehoeften te berekenen kan dit achterhaald worden op caloriebehoeften berekenen.

Een ander belangrijk aspect bij voedsel zijn de voedingsstoffen. Deze zijn globaal op te splitsen in eiwitten, vetten en koolhydraten. Eiwitten dienen met name voor bescherming en opbouw, vetten en koolhydraten dienen met name voor energie. Het is belangrijk om binnen een eetschema goede verhoudingen tussen voedingstoffen te houden. De meest voorkomende verhouding bestaat uit 20% eiwitten, 30% vetten en 50% koolhydraten. Per dieet wordt hier verschillend mee omgegaan, maar uiteraard wel altijd met een gedachtegang erachter.

Hieronder volgen een paar tips om af te vallen:

 • Krijg minder calorieën binnen dan de dagelijkse behoefte.
 • Eet gezond voedsel. Voor vetten geldt hierbij om onverzadigde vetten (noten, zalm, olijfolie) binnen te krijgen. Bij koolhydraten geldt hierbij om langzame koolhydraten (havermout, zilvervliesrijst) binnen te krijgen.
 • Eet minder koolhydraten, dit stimuleert de vetverbranding van het lichaam.
 • Drink veel water.

Zoals in het begin is aangegeven kan er nog veel en veel dieper op dit onderwerp worden ingegaan. Er spelen dus nog veel meer belangrijke zaken belangrijke rollen bij eetschema’s. Ook hier is uiteraard weer genoeg informatie over te vinden op internet.

Materialen

Om de persoonlijke doelstellingen te behalen is een overschot aan motivatie, geduld en doorzettingsvermogen nodig. Een aantal materialen kunnen hierbij een steuntje in de rug geven Zorg daarom dat de sportspullen op orde zijn, zodat het niet ten koste gaat van het plezier. Bij KWD zitten een aantal materialen in het assortiment die een steuntje in de rug kunnen geven, zoals:

 • Bidon
 • Fitnessapparatuur (crosstrainer, loopband, etc.)
 • Sporttassen
 • Sportkleding

Bent u geïnteresseerd in fitnessartikelen? Bekijk dan het assortiment van KWD Sport op: