• GRATIS BEZORGING VANAF €75
  • BETAAL ZOALS JE WILT, vooraf of achteraf
  • SINDS 1962 VOOR SPORTCLUBS & PARTICULIEREN
  • COMPLEET ASSORTIMENT VOOR JOUW SPORT
Advies nodig? bel: 0314-325624
Swipe to the left

De lente gaat vaak samen met blessures, waarom?

13 mei 2022

Ongeacht je plek op de atletische schaal, wanneer de lente er aan komt, loop je waarschijnlijk een hoger risico op letsel.

De meest voorkomende sportblessures

Voordat we ingaan op de tips om blessurevrij te blijven, laten we eens kijken naar enkele van de meest voorkomende sportgerelateerde blessures. De meest voorkomende is gemakkelijk spierspanningen en verstuikingen. Waarschijnlijk heb je er in je leven wel eens last van gehad, of het nu een verstuikte enkel was of een verzwikte rug.

Andere veel voorkomende verwondingen zijn onder meer:

-Tendinitis in uw schouder, enkel of andere gewrichten

-Scheenbeenspalken

-Overbelasting, zoals een tenniselleboog

-fracturen

-knieblessures

-rugblessures

-Heupblessures, met name het scheuren van het labrum of zacht weefsel rond het gewricht

preventie

Herstellen van een blessure betekent pijn, ongemak en niet kunnen deelnemen aan activiteiten die u leuk vindt. We kunnen niet beloven dat het volgen van deze tips ervoor zorgt dat u zich niet bezeert, maar uw risico op blessures zal zeker lager zijn!

Voorzichtig beginnen met sporten

Als je zoals veel mensen bent, verlies je in de winter een beetje van je conditie. Als je weer naar buiten gaat en probeert op een hoger niveau te presteren dan uw conditie toelaat, is het risico op blessures veel groter.

Wanneer je bijvoorbeeld een paar maanden niet hebt gerend en je besluit een snelle drie km te doen, kan het resultaat wel eens shin splints zijn. Spierspanningen zijn vaak het gevolg van vergelijkbare oorzaken. Maak de eerste paar trainingen gemakkelijker dan je denkt dat ze zouden moeten zijn. Verhoog langzaam je kracht en uithoudingsvermogen en bescherm jezelf!

Opwarmen, afkoelen

Je weet al dat het belangrijk is, maar het kan zo gemakkelijk zijn om elk deel van een training over te slaan, vooral als je echt uitkijkt naar je training of als je daarna plannen hebt met vrienden. Echter, een paar minuten nemen om je lichaam klaar te maken voor inspanning en nog een paar minuten om je uit te rekken en af te koelen, kan het verschil zijn tussen zes weken herstel en plezier hebben bij het sporten.

Als je van fietsen houdt, kom je misschien in de verleiding om het elke keer als je aan het sporten bent te doen. Het is leuk! Je geniet ervan! Waarom niet?

Het is gemakkelijk om spier-onevenwichtigheden te ontwikkelen die tot blessures kunnen leiden als je niet deelneemt aan bepaalde cross-trainingsactiviteiten. Je hebt ook meer kans om overbelastingsblessures te krijgen zonder variatie in wat je doet.

Probeer een balans te vinden tussen cardiovasculair werk, zoals hardlopen, fietsen of zwemmen; versterkende oefeningen, zoals gewichtheffen of lichaamsgewicht-oefeningen; en flexibiliteitstraining, zoals yoga of tai chi. Je hebt waarschijnlijk al een favoriete bezigheid, maar door te variëren met wat je doet, heb je een grotere kans om blessures te voorkomen.

Neem rustdagen

Lichaamsbeweging is belangrijk, maar herstel ook. Zorg ervoor dat je minimaal één keer per week een rustdag neemt en vermijd het twee dagen achter elkaar trainen van dezelfde spiergroepen. Je spieren hebben tijd nodig om te herstellen.