• GRATIS BEZORGING VANAF €75
  • BETAAL ZOALS JE WILT, vooraf of achteraf
  • SINDS 1962 VOOR SPORTCLUBS & PARTICULIEREN
  • COMPLEET ASSORTIMENT VOOR JOUW SPORT
Advies nodig? bel: 0314-325624
Swipe to the left

De voordelen van sporten in de wintermaanden

3 december 2020

Veel mensen zien af van hardlopen, fietsen, zwemmen en andere actieve bezigheden wanneer de koudere maanden aanbreekt. De winter brengt koude temperaturen en kortere dagen. De verleiding om binnen te blijven en te genieten van iets warms met Netflix aan overheerst. Wintermaanden brengen echter niet alleen veranderingen in het weer met zich mee, ze brengen ook lichamelijke en geestelijke klachten met zich mee. Als het gaat om het handhaven van een gezonde en productieve levensstijl, kan het weer een enorme impact hebben.

Of deze impact positief of negatief is, is gedeeltelijk naar de wil van het individu. Een factor die enorme positieve gevolgen kan hebben, is fitness en lichaamsbeweging. De voordelen die lichaamsbeweging kan bieden, zijn ontelbaar en indrukwekkend. Hieronder volgen de vijf belangrijkste redenen waarom het handhaven van fitheid in de winter noodzakelijk is voor de ultieme gezondheid en welzijn.
  • Stress verminderen
  • Ziekte bestrijden
  • Beter slapen
  • Energie boost
  • Verbetering van het vertrouwen

Stress verminderen

Het vrijkomen van feel-good endorfines in de hersenen, veroorzaakt door inspanning, is een bewezen recept voor stressvermindering en ontspanning. Naar buiten gaan of naar een sportschool gaan kan nuttige troost bieden en stressvolle omgevingsfactoren verminderen. Regelmatige oefeningen zullen opmerkelijke veranderingen in uw lichaam, uw stofwisseling, uw hart en uw geest teweegbrengen. Het heeft een uniek vermogen om op te winden en te ontspannen, om te stimuleren en te kalmeren, om depressie tegen te gaan en stress te verdrijven. Het is een veel voorkomende ervaring bij duursporters en is geverifieerd in klinische onderzoeken waarin met succes gebruik is gemaakt van oefeningen om angststoornissen en klinische depressie te behandelen. Stress is soms onvermijdelijk, maar met behulp van lichaamsbeweging kan het worden beheerd en zelfs volledig worden gewist.

Ziekte bestrijden

Vooral tijdens de wintermaanden is de verleiding om binnen te blijven, op de bank te loungen en televisie te kijken met extra snacks moeilijk te weerstaan. Deze acties kunnen echter de kans op hartproblemen alleen maar vergroten. Door op te staan en te oefenen, zal je hart je dankbaar zijn. Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om de gezondheid van uw hart te verbeteren. Recente onderzoeken hebben aangetoond dat intervaltraining vaak goed wordt verdragen door mensen met een hartaandoening en dat het aanzienlijke voordelen kan opleveren. De voordelen houden daar niet op, maar door te sporten kan het risico op diabetes aanzienlijk worden verminderd. Regelmatige lichaamsbeweging kan insuline helpen uw bloedsuikerspiegel effectiever te verlagen. Lichamelijke activiteit kan je ook helpen je gewicht onder controle te houden en je energie een boost te geven. Als het gaat om het voorkomen van ziekten, is lichaamsbeweging een uitstekend en vaak onderbenut verdedigingsmiddel. Als je je gezondheid serieus neemt, mag je lichaamsbeweging nooit over het hoofd zien.

Beter slapen

Mensen slapen significant beter en voelen zich overdag alerter als ze minstens 150 minuten per week bewegen. Iedereen houdt van en heeft slaap nodig. Wanneer kostbare slaap wordt onderbroken of van mindere kwaliteit, kan de hele dag ontsporen. Goed uitgerust zijn is de sleutel tot productiviteit, alertheid en uiteindelijk succes. Een manier om een goede nachtrust te garanderen, is door te bewegen. Deze simpele activiteit is de oplossing voor de rusteloosheid die velen van ons voelen als het tijd is om eindelijk te gaan slapen. Als je lichaam hard heeft gewerkt, berekenen je hersenen de behoefte aan rust. Deze co-relatie maakt de motivatie om te trainen zoveel beter.

Energie boost

Elke oefening of fysieke activiteit waarbij de hartslag en het bloed stroomt en endorfine vrijkomt, zal uw energieniveau verhogen. Veel mensen verlangen naar energie, zoals blijkt uit de ontelbare hoeveelheid koffie en energiedranken die elke dag genuttigd worden. In plaats van het consumeren van suikerhoudende en calorierijke dranken, probeer in plaats daarvan te sporten. Uw portemonnee en uw tailleband profiteren gegarandeerd van uw beslissing.

Verbeter het vertrouwen

Als laatste, maar zeker niet de minste, heeft lichaamsbeweging het duidelijke vermogen om het zelfvertrouwen drastisch te verbeteren. Aanhoudende lichaamsbeweging resulteert meestal in tal van fysieke verbeteringen, zoals gewichtsverlies en een duidelijkere huid. Sport heeft echter ook het potentieel om mensen bij elkaar te brengen en vriendschappen te stimuleren. Sportscholen zijn een geweldige plek om mensen te ontmoeten, het delen van trainingstips of het feliciteren van anderen met hun vooruitgang en uithoudingsvermogen. Het verbeteren van een vaardigheid, zoals trainen, helpt ook om het vertrouwen te vergroten naarmate nieuwe vaardigheden worden gerealiseerd.

Samenvatting

Samenvattend: de voordelen van lichaamsbeweging zijn legio, vooral tijdens de koude wintermaanden, wanneer je vaak een extra boost nodig hebt. Probeer in uw dagelijks leven te sporten voor gezondheid en welzijn en kom deze winter fitter dan ooit door, we weten dat u het kunt!