• GRATIS BEZORGING VANAF €75
  • BETAAL ZOALS JE WILT, vooraf of achteraf
  • SINDS 1962 VOOR SPORTCLUBS & PARTICULIEREN
  • COMPLEET ASSORTIMENT VOOR JOUW SPORT
Advies nodig? bel: 0314-325624
Swipe to the left

Facts & Figures over Volleybal

7 maart 2019

De sport volleybal

Volleybal is een sport waarbij het speelveld is verdeeld in twee helften met een net. Het net zit tussen twee palen en bevindt zich op een bepaalde hoogt. Deze hoogte is afhankelijk van het niveau van de spelers. De teams hebben elk 6 spelers. Het team welke het eerst 25 punten heeft wint de set. Wie het eerst drie sets heeft gewonnen, wint de wedstrijd.

Bij een gelijke stand, 2-2 in sets, wordt een beslissende set tot 15 punten gespeeld, bij deze beslissende set wordt er van kant gewisseld bij de eerste die acht punten heeft. Op de zijkanten van het net zitten twee verticale stokken, de antennes. Een bal die naar de speelhelft van de tegenstander wordt gespeeld moet tussen deze antennes.

Volleybal een populaire sport

Op nummer 10 van de meest populaire sporten in Nederland staatvolleybal.

De Nederlandse Volleybal Bond heeft 115.000 leden. De volleybalbond wordt Nevobo genoemd en is verantwoordelijk voor alle nationale volleybalteams van Nederland. Er zijn meer dan 1000 volleybalverenigingen. Er zijn ook varianten op het originele volleybal, namelijk beachvolleybal en zitvolleybal. Deze teamsport is super populair in Nederland.

Volleybal competitie

Een grote groep Nederlanders doet mee aan de Nevobo competitie. De teams worden ingedeeld naar niveau en regio in verschillende poules. In elke poule wordt er gestreden om het kampioenschap, gevolgd door een promotie naar een hoger niveau. Het hoogste niveau in Nederland is de Eredivisie en daaronder volgen op nationaal niveau: de Topdivisie, de Eerste en Tweede divisie.

In de Eredivisie Heren strijden tienteams om het kampioenschap van Nederland. Het seizoen begint met de Supercup. Hierin speelt de winnaar van de landstitel tegen de bekerkampioen. De reguliere competitie eindigt met play-offwedstrijden. De winnaar daarvan is kampioen van Nederland.

Volleybalkleding

Er is in Nederland ruim voldoende keus op het gebied van volleybalkleding.

Vroeger werd er heel veel gespeeld in katoenen shirts en ook katoenen broekjes.

Er wordt nog steeds naar katoenen sportkleding gevraagd maar tegenwoordig is een polyester tenue het meest gebruikelijk. Polyester heeft fijne eigenschappen, het krimpt niet, is kleurecht en behoudt zijn vorm. Vroeger was polyester zwaar en niet ademend maar tegenwoordig is polyester super ademend en heel licht om te dragen.

De dames dragen meestal een tight tijdens het volleyballen, bijvoorbeeld van het merk Erima of GI&DI. Dames dragen meestal een shirt met korte mouwen of een tanktop. Hierin zit vaak wat katoen samen me bijvoorbeeld elasthan of spandex. De heren volleyballers dragen een sportshirt met korte mouwen van (meestal) 100% polyester. De heren voleyballers dragen meestal een short/sportbroekje tijdens het volleyballen.

Verenigingen kiezen vaak voor een sportshirt welke zowel in een damesvariant leverbaar is als in een kindervariant & herenvariant. Merken zoals Erima en Jako zijn gespecialiseerd in indoorkleding voor hele verenigingen en hebben veel mogelijkheden op het gebied van sportshirt en shorts of tights.

Voor en ná de wedstrijd dragen volleyballers meestal een presentatiepak. Presentatiepakken dragen licht en zijn daarom niet te warm in de zaal. Ook wordt tegenwoordig vaak gekozen voor een trainingsjack met capuchon of een hooded sweater met bijpassende trainingsbroek. Deze kleding is gemaakt van 100% polyester en is ademend en vochtregulerend. Het vocht wordt afgevoerd zodat je lichaam droog en aangenaam blijft.

Check onze webshop voor voleybalkleding van de merken Masita, Erima, Hummel, Jako en KWD!