• GRATIS BEZORGING VANAF €75
  • BETAAL ZOALS JE WILT, vooraf of achteraf
  • SINDS 1962 VOOR SPORTCLUBS & PARTICULIEREN
  • COMPLEET ASSORTIMENT VOOR JOUW SPORT
Advies nodig? bel: 0314-325624
Swipe to the left

Hardlooptrainingen

28 juni 2017

Wil jij fit beginnen aan het nieuwe sportseizoen? Lees dan deze blog! In deze blog wordt informatie gegeven over diverse hardlooptrainingen. Deze hardlooptrainingen kun je zelfstandig uitvoeren om met een sterke conditie aan het sportseizoen te beginnen! De elementen die in deze blog aan bod komen zijn:

  • Intervaltraining
  • Heuveltraining
  • Hersteltraining
  • Vrije training
  • Hardloopartikelen


Intervaltraining

Deze training houdt globaal in dat je een bepaald tijdsbestek of afstand afwisselt met hoog en laag hardlooptempo. Een voorbeeld hiervan is 1 minuut op hoog tempo hardlopen en vervolgens 1 minuut op laag tempo hardlopen. Dit kan dan bijvoorbeeld 10 keer herhaald worden. Hier zijn natuurlijk tal van varianten op te bedenken.

Intervaltraining is een effectieve manier om je conditie op te bouwen en het maakt je tevens sneller. Voordat je een intervaltraining gaat uitvoeren dien je altijd wel eerst goed warm te zijn!

Heuveltraining

Heuveltraining houdt in dat je tegen een helling oploopt. Er wordt dus letterlijk tegen een heuvel opgelopen. Deze variant zorgt ervoor dat je de bovenbenen en kuiten meer belast. Dit komt doordat de bovenbenen hoger opgetild moeten worden om de helling op te kunnen komen. Deze training is een effectieve manier om conditie en snelheid op te bouwen.

Voor heuveltraining zijn ook tal van varianten te bedenken. Een voorbeeld hiervan is om heuvelsprints te doen. Je sprint dan maximaal 15 seconden tegen de heuvel op. Dit herhaal je 6 tot 8 keer en per herhaling wandel je rustig naar beneden. Het is belangrijk om goed je rust te pakken tussen de herhalingen. Richtlijnen hiervoor zijn 1 tot maximaal 3 minuten rust.

Ook hierbij geldt de regel weer om goed warm te zijn om blessures te voorkomen!

Hersteltraining

Naast intensieve trainingen is het ook van essentieel belang om te herstellen. Dit kan ook op een actieve manier in de vorm van hersteltraining. Dit kan ook weer in verschillende varianten uitgevoerd worden. Voorbeelden zijn fietsen, zwemmen of lopen. De laatst genoemde wordt in deze blog behandeld.

Het looptempo van hersteltraining ligt aanzienlijk laag en de afstanden zijn over het algemeen ook kort. Een voorbeeld is 2km op een heel rustig looptempo. Bij deze trainingen staat het herstel altijd voorop!

Vrije training

Om je plezier en motivatie te behouden voor hardlooptrainingen is de vrije training een aanrader. Bij deze trainingen bepaal je 100% zelf wat jij gaat doen. Hier zitten dus geen bepaalde afstanden, tijden of looptempo’s aan verbonden. Een tip hierbij is om geen telefoon of stopwatch mee te nemen. Zo heb je geen idee hoelang je al aan het lopen bent of hoe ver je gelopen hebt. Je kiest een bepaalde route en bepaald op het moment zelf tot hoe ver jij gaat. Kortom loop tijdens deze training zo ver en zo hard als je zelf wil!

Hardloopartikelen

Zorg ervoor dat je comfortabel en met plezier kan hardlopen. Er zijn tal van hardloopartikelen die hier een bijdrage aanleveren. Maak het jezelf dus makkelijk en zorg dat je klaar bent voor de start!


Bent u geïnteresseerd in hardloopartikelen? Bekijk dan het assortiment van KWD Sport op: