Informatie over thermokleding
Basislagen zijn essentieel voor wandelen, sporten, fietsen en alles buitenshuis - en ook om je warm te houden in de winter.
Wanneer je buitenactiviteiten plant, moet je ervoor zorgen dat je de juiste kleding heeft die past bij zowel de activiteit als een mogelijke weersverandering. In Nederland kan het weer meerdere keren per dag veranderen - en snel.
Als het weer warmer of kouder wordt, doe jij dat ook, en moet je lagen toevoegen of verwijderen. Een basislaag, of thermisch ondergoed, zou je eerste laag moeten zijn, wat je ook doet of waar je ook heen gaat.
Wat is een basislaag
Een basislaag is een laag kleding die het dichtst bij je huid zit en bijna als een 'tweede huid' fungeert die je warm of koel kan houden.
Basislagen en thermisch ondergoed zorgen voor een laag warmte terwijl ze tegelijkertijd je zweet absorberen en verwijderen om je comfortabel te houden terwijl je in beweging bent.
Thermische kleding is veelzijdige kleding en is verkrijgbaar in verschillende stoffen en stijlen die verschillende klimaten, omstandigheden en activiteiten ten goede komen. In de meeste gevallen zijn ze gemaakt van een synthetisch materiaal en kunnen ze basislagen, thermo-ondergoed of compressie worden genoemd.
Basislagen en thermokleding zijn meestal opgesplitst in twee soorten (tops en broeken) die je onder een ander item kunt dragen, als onderdeel van een laagjessysteem of zelfs alleen.
Thermoshirts
Wat je ook buiten doet, een thermische top is altijd een must-have in zomer of winter.
Voor zomerse of warme temperaturen zijn korte mouwen en tops de beste opties voor activiteiten. Mouwloze tops zijn de beste keuze voor de basislaag, gevolgd door korte mouwen en lange mouwen.
In de winter zijn lange mouwen vaak de beste keuze. Een korte mouw kan echter werken, afhankelijk van wat je doet. Langere mouwen houden je warm en beschermen je tegen alle weersomstandigheden of koude wind door je bloed te laten stromen.
Thermobroeken
Thermobroeken zijn geweldig om extra warmte toe te voegen onder je broek terwijl je geniet van het buitenleven tijdens het hardlopen, voetballen of een andere sport.
Ontworpen om lichaamswarmte vast te houden en vocht af te voeren, broeken of leggings, zijn een ideale allrounder voor alles, van wintersport en fietsen tot wandelen en voetballen. Je kunt ze zelfs onder jeans of werkkleding dragen als je het echt koud hebt.
In de zomer kun je thermo-ondergoed alleen dragen of onder een korte broek als je begint aan een wandeling of work-out wanneer het erg warm is. Onder thermobroeken vallen ook de compressieshorts en tights, die warmte vasthouden en spierpijn tijdens het sporten voorkomen.
Waar zijn basislagen van gemaakt?
Basislagen en thermokleding worden traditioneel gemaakt van twee verschillende soorten stoffen, synthetisch en merinowol. Elk heeft zijn eigen voor- en nadelen, afhankelijk van hoe je ze wilt gebruiken.
Synthetische onderlagen
Synthetische onderlagen zijn over het algemeen het goedkoopst. Synthetische thermische lagen zijn lichtgewicht, sneldrogend en zorgen voor een uitstekende vochtafvoer. Dit maakt ze perfect voor energieke activiteiten en sport, en daarom zijn ze een veelvoorkomend verschijnsel bij atleten waarbij hun lichaam altijd in beweging is.
Synthetische stoffen zijn het beste voor spiercompressie. Dit is de reden waarom compressieshorts en compressieshirts veel voorkomen in voetbal, rugby, basketbal, tennis en andere sporten.
Een nadeel van synthetische stoffen is dat ze van nature niet antibacterieel zijn. Dit betekent dat de geur van je zweet wordt vastgehouden, waardoor het nogal stinkt, tenzij het meteen wordt gewassen.
Wol
Merinowol is van nature het warmst van alle basislaagstoffen - daarom is het vaak het gekozen materiaal van thermische kleding. Merinowol reguleert de lichaamstemperatuur, houdt je lekker warm en voorkomt oververhitting - perfect tijdens het wandelen. Kleine luchtbellen voeren overtollige warmte weg van je lichaam terwijl de warmte in de vezels wordt vastgehouden.
Merinowol is van nature antibacterieel, dus je lichaamsgeur blijft niet aan de stof plakken. In tegenstelling tot sommige synthetische stoffen zijn wolvezels niet schurend, waardoor ze geschikt zijn voor de gevoelige huid.
Het belangrijkste nadeel van merinowol is dat het veel langer duurt om te drogen dan synthetische wol en dat ze duurder kunnen zijn. Als meer natuurlijke vezel kan wol minder effectief zijn tegen vocht dan een synthetische basislaag, waardoor ze beter geschikt zijn voor minder frequent en fanatiek gebruik, zoals wandelen.
Synthetische stoffen moeten strak tegen de huid aanvoelen en voldoende bewegingsvrijheid bieden. Denk niet dat je een maat kleiner dan normaal moet kopen, omdat het een elastische compressielaag of basislaag is.
Merinowol kan losser zijn dan een synthetische stof en moet comfortabel op de huid zitten in plaats van strak erop. Zie ze meer als een 'atletische' of 'fitted' body fit dan als een strakke pasvorm.
Zijn basislagen waterdicht?
Basislagen zijn traditioneel ontworpen om je lichaamswarmte vast te houden en zweet en vocht af te voeren. Dit is de reden waarom basislagen niet waterdicht zijn.
Thermokleding is als een tweede huid - de eerste fase in een lagensysteem. Ze zijn licht van gewicht, dus als je op zoek bent naar waterdichtheid, raden we je aan te investeren in echt waterdichte kleding, zoals jassen, broeken en sokken. Basislagen en thermo ondergoed kunnen het hele jaar door worden gedragen dankzij hun technologie om warmte op te bouwen of te verminderen, wat betekent dat je ze kunt dragen tijdens een sportieve activiteit.