• GRATIS BEZORGING VANAF €75
  • BETAAL ZOALS JE WILT, vooraf of achteraf
  • SINDS 1962 VOOR SPORTCLUBS & PARTICULIEREN
  • COMPLEET ASSORTIMENT VOOR JOUW SPORT
Advies nodig? bel: 0314-325624
Swipe to the left

Mooi weer sporter

13 april 2022

Of je nu een tennis-, voetbal- of hockeyspeler bent, je hebt de wintermaanden doorgebracht om je conditie op peil te houden, maar je bent niet volledig bezig met je favoriete sport. In extremere gevallen heb je het "buiten het seizoen" misschien letterlijk genomen en is het een paar maanden geleden dat je aan lichaamsbeweging hebt gedaan.

Je vaardigheden zullen ongetwijfeld achteruitgaan als je enige vorm van training hebt vermeden. Naast het verliezen van een deel van de spieren die vorig seizoen zijn opgedaan, zorgt het meteen weer voor je training en oefenroutines voor veel belasting van je lichaam, waardoor de kans op een blessure groter wordt.

Met de lente om de hoek kun je met deze tips langzaam je routine weer oppakken.

Wandel- en stretchroutine

Door te wandelen wordt je lichaam opgewarmd voor meer casual sporten, zoals hardlopen, tennis en golf. Begin met kortere wandelingen, vooral als je tijdens het winterseizoen niet actief bent geweest. Tien tot vijftien minuten durende sessies om de andere dag zullen je weer op gang helpen.

Verhoog geleidelijk de tijd, zodat je in een paar weken tijd 30 tot 40 minuten per sessie loopt.

Doe ook rekoefeningen uit die relevant zijn voor jouw favoriete activiteit. Als je bijvoorbeeld badminton of tennis gaat spelen, concentreer je dan op het strekken van je bovenlichaam en armen om los te komen. Let tegelijkertijd op je vorm: blijf stabiel en stuiter niet door herhalingen.

Weet je niet zeker welke oefeningen geschikt zijn voor jouw sport? Werk samen met een van de gecertificeerde trainer om een specifiek gerichte routine te ontwikkelen.

Erken pijn

"Pijn is fijn" is nooit een veilig motto, vooral als je maandenlang niet aan je sport hebt gedaan. Weersta de verleiding om door het ongemak heen te dringen - zelfs als je een coach hebt die je vertelt om langer, sneller en harder te gaan.

Aan het begin van het seizoen zul je ongetwijfeld een zekere mate van pijn voelen. Om er doorheen te komen, moet je de pijn identificeren en deze aanpakken met rust, ijs, compressie en bijvoorbeeld yoga. Zo verminder je de schade die je zou kunnen oplopen en verklein je de kans op een blessure later in het seizoen.

Aan de andere kant gaat de pijn misschien niet weg, zelfs niet als je je plichtsgetrouw aan rust / ijs etc houdt. Op dit moment is het tijd om een afspraak te maken met een arts om de blessure te beoordelen, vooral als de spierpijn minstens twee weken aanhoudt.

Update je uitrusting

Wist je dat je schoenen en kleding de positionering beïnvloeden? Het dragen van schoenen met minder schuim vermindert de hoeveelheid schokabsorptie die ze leveren, wat de kans op blessures vergroot.

Maak een inventaris van de uitrusting die je bezit, vraag jezelf af hoeveel mijlen of games je met elk stuk hebt gespeeld en beoordeel de kwaliteit om te bepalen of ze nog een seizoen aankunnen. Bestel hier je nieuwe frisse outfit!

Denk aan voeding

Beoordeel je dieet met een voedingsdeskundige, inclusief bronnen van vitamines en mineralen, hoeveel calorieën je moet eten, waar de calorieën vandaan komen en maak eventueel een eet-schema. Sommige mensen geven de voorkeur extra proteïnes door het drinken van eiwitshakes, te drinken uit deze beker.