• GRATIS BEZORGING VANAF €75
  • BETAAL ZOALS JE WILT, vooraf of achteraf
  • SINDS 1962 VOOR SPORTCLUBS & PARTICULIEREN
  • COMPLEET ASSORTIMENT VOOR JOUW SPORT
Advies nodig? bel: 0314-325624
Swipe to the left

Regenjacks tijdens het sporten

22 maart 2018

softshell

In deze blog wil ik je graag de verschillen uitleggen tussen verschillende soorten jassen / jacks die gebruikt worden om in te sporten. Nederland is een land waar het (helaas) veel regent. Daarom is een regenjas tijdens het sporten een hartstikke goed idee. Maar welke kies je nu?

Ik maak een onderscheid in de volgende sportjassen:

  • Softshell jacks
  • Regenjacks
  • Windbreakers

Softshell jassen

Een softshell jas is ideaal als je actief bezig bent buiten. Een softshell is winddicht en warm. Het grote voordeel van softshell jassen is de bewegingsvrijheid die je ermee hebt. Softshell jacks kunnen tegen een bui, dus wanneer het weer onvoorspelbaar is, kun je er gerust mee naar buiten.Softshell jassen zijn waterafstotend doordat softshell stof uit allerlei strak op elkaar geweven lagen bestaat. De softshell stofis een ademende stof.Dit zorgt ervoor dat vocht naar buiten kan worden getransporteerd en de jas niet klam en vochtig wordt door inspanning. Deze softshell jassen zijn ideaal voor allerlei outdoor activiteiten zoals, paardrijden, fietsen, wandelen en hardlopen. Deze softshell jassen zijn ook zéér geschikt voor outdoor instructeurs , sportleraren, en andere mensen die buiten inspannend bezig zijn. Softshell jassen zijn er voor dames, heren en ook kinderen.

Regenjacks

Een regenjack of regenjas voor tijdens het sporten is een iets andere regenjas als de regenjas die je draagt als je even je regenpak aantrekt bijvoorbeeld op de fiets. Een ‘gewoon’ regenjack is meestal niet ademend en gemaakt van bijvoorbeeld nylon. De naden zijn getaped zodat er geen druppel water naar binnen kan sijpelen en ook de wind wordt tegengehouden. Hartstikke handig natuurlijk voor bijvoorbeeld op de fiets, maar vaak geven deze regenjacks je een warm en klam gevoel. Dit komt omdat nylon geen ademende eigenschappen heeft. Daarom worden regenjacks voor sporten vaak van polyester gemaakt, en hier komt dan een waterafstotende coating overheen. Zo profiteer je de voordelen van polyester: ademend, licht, vochtregulerend, kleurvast, etc. De waterafstotende coating zorgt ervoor dat het water niet in de jas trekt. Waterafstotend is natuurlijk wel iets anders als waterdicht. Vaak vragen ouders, is dit regenjack voor mijn kind waterdicht? Het antwoord is, ja, maar niet als ze úren in de stromende regen staan. Op een gegeven moment zal het water toch naar binnen sijpelen. De coating kan lichte regen prima aan, maar uren in de stromende regen niet.

Windbreakers

Een windbreaker is een jasje gemaakt van een zeer lichte stof. Ze hebben vaak boorden aan de manchetten en een capuchon die in de kraag verborgen zit.In Nederland is een windbreaker, ook wel wind cheater of windjack genoemd, altijd handig om in de kast te hebben hangen. Met sporten is een windbreaker fijn om even over je trainingsjasje of shirt heen te doen. De windbreaker houdt net even de koude wind tegen. Een windbreaker is een extra dun laagje stof zodat je iets beter beschermd bent tegen weersinvloeden. Het beschermt je body waardoor je niet te snel afkoelt als je even stil staat. Windjacks zijn gemaakt van polyester. Ze zijn veelal niet rekbaar en hebben geen elastiek onderaan de boord.

Bij KWD Sport hebben we zowel softshell jassen, als regenjacks, als windbreakers. Ze zijn er in allerlei prijsklassen en van verschillende merken, denk aan Erima, Jako, Hummel en Adidas.