• GRATIS BEZORGING VANAF €75
  • BETAAL ZOALS JE WILT, vooraf of achteraf
  • SINDS 1962 VOOR SPORTCLUBS & PARTICULIEREN
  • COMPLEET ASSORTIMENT VOOR JOUW SPORT
Advies nodig? bel: 0314-325624
Swipe to the left

Sporten in het najaar

18 september 2019

Je merkt het nu al, het wordt ‘s -avonds eerder donker en het is in de avond wat frisser! In de zomer had je waarschijnlijk een fijne sport routine. Je gaat dan in de ochtend heel vroeg of juist laat in de avond. In de herfst en winter is het soms wat lastiger om deze routine vast te houden. Iedereen houdt van de herfst maar naar buiten gaan kan soms wel een uitdaging zijn.

We hebben wat tips op een rij gezet zodat jij ook deze herfst en winter fit blijft.

Kies de juiste sportkleding

Zorg dat je leuke sportkleding in huis hebt, want zeg nou eerlijk, sporten is veel leuker in een toffe outfit! Draag kleding van 100% polyester. Polyester zorgt voor een goede afvoer van vocht, lees ook in deze blog over waarom bijna alle sportkleding tegenwoordig van polyester is gemaakt. Sportkleding moet je beschermen tegen de kou, maar tegelijkertijd je transpiratievocht afvoeren. Houd daar rekening mee bij het kiezen van je sportkleding. Katoenen kleding is niet zo geschikt als het koud is, wanneer je zweet wordt katoen nat, het neemt het vocht op, waardoor je sneller onderkoeld kunt raken. Op de huid draag je kleding die vocht afvoert (van 100% polyester) en het lichaam op temperatuur houdt. Een 2e laag daarover om je lichaam warm te houden. Als 3e laag draag je een windbreaker die waterafstotend en winddicht is. Daarnaast kan opvallende kleding en een hardlooplichtje handig zijn, zodat je goed zichtbaar bent, er zijn bijvoorbeeld armlampjes, ritslampjes, maar ook zitten er soms reflecterende delen op de kleding. Wanneer het buiten 10 graden is, kleed je dan voor 20 graden. Je krijgt het tijdens een goede work-out al gauw warm. Bedek wel de blootgestelde huid en voorkom zo dat je lichaam het meeste van zijn warmte verliest. Een muts en handschoenen zijn noodzaak zodra de temperatuur tegen of onder het vriespunt komt. Kies hiervoor ook voor een muts en handschoenen van 100% polyester.

Work Out Preppen

Plan wanneer je gaat sporten. Overleg eventueel met je partner zodat hij/zij er ook vanaf weet en er rekening mee houdt. Leg alles vast klaar, je sportkleding, schoenen en de bidon. Eet op het juiste tijdstip de juiste voedingsmiddelen. Neem bijvoorbeeld geen zware maaltijd zoals een stamppot als je gaat sporten maar houd er rekening mee en neem iets lichts, zoals vis met een roereitje en wat groenten. Stel jezelf eventueel een doel zodat je nog gemotiveerder bent om te gaan. Je kunt een challenge maken voor jezelf, maar natuurlijk ook meedoen met een marathon of een andere (bedrijfs)run.

Binnen sporten in het najaar

In de herfst en winter is het moeilijk om gemotiveerd te blijven om buiten te sporten. Het is vroeg donker en als het regent, sneeuwt of koud is, is een avond bankhangen verleidelijk. Ook binnen in je eigen vertrouwde omgeving kun je sporten. Zo hoef je niet de deur uit en is de drempel nog lager. Na je workout plof je meteen op de bank of spring je onder een warme douche. Zet een tabata app op je telefoon en haal wat oefeningen van Pinterest (zoek bijvoorbeeld op bootcamp oefeningen) en daag jezelf uit. Zet een lekker opzwepend muziekje aan via je iPad en go for it. Je kunt de salontafel gebruiken voor dips en de trap om te steppen. Je kunt flessen water gebruiken voor de squat presses en je lichaamsgewicht bij push-ups en gewone squats! Uiteraard kun je een set dumbells aanschaffen of een springtouw om je workouts wat uitdagender en afwisselender te maken. Met de dumbells doe je leuke armoefeningen maar je gebruikt dumbells ook voor bijvoorbeeld de plank->row. Chech Pinterest voor leuke dumbell en kettlebelt oefeningen.

Andere sport tips

  • Als het buiten kouder is zijn je spieren ook kouder. Daarom is een goede warming up extra belangrijk. Zeker om blessures te voorkomen. Warme spieren verkleinen de kans op een blessure. Begin het liefst binnen met een korte warming-up en bouw je training dan buiten verder op.
  • Ga samen met iemand sporten, dan heb je een stok achter de deur en sleep je elkaar er wel doorheen.
  • Volg wat fitboys en firgirls op Instagram, zij zijn zéér goed bezig met hun lichaam en vaak werkt het inspirerend!
  • Zoek iets wat bij je past, zodat je het écht leuk vindt om te doen!