• GRATIS BEZORGING VANAF €75
  • BETAAL ZOALS JE WILT, vooraf of achteraf
  • SINDS 1962 VOOR SPORTCLUBS & PARTICULIEREN
  • COMPLEET ASSORTIMENT VOOR JOUW SPORT
Advies nodig? bel: 0314-325624
Swipe to the left

Tips voor blessures

10 augustus 2017

Tips voor blessures


Blessures zijn heel erg vervelend. Helaas komt dit nog regelmatig voor bij sporten, want een ‘ongelukje zit in een klein hoekje’. Hoe maak je dan de kans kleiner op blessures? Wat moet je doen bij blessures? Welke materialen kun je gebruiken bij blessures? Deze aspecten worden behandeld in deze blog.

Tips om blessures te voorkomen

In deze blog geven we zeer belangrijke tips om de kans op blessures kleiner te maken. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen!

Warming-up

Voordat je begint aan een sportactiviteit is het enorm belangrijk om een goede warming-up te doen. Hierdoor bereidt je je lichamelijk en mentaal voor om intensieve sportactiviteiten uit te voeren. Een richtlijn voor een goeie warming-up is dat je op een opbouwende wijze lichtelijk bezweet raakt.

Spierbelasting

Onder spierbelasting vallen meerdere aspecten. Hieronder zijn de belangrijkste aspecten opgesomd:

  • Bouw trainingen langzaam op. Hiermee wordt bedoeld dat je niet direct te hard van stapel moet lopen. Als je bijvoorbeeld 8 weken niet hebt gesport en je bij de eerste training meteen maximale inspanningen geeft, dan zijn de kansen op blessures aanzienlijk groter. De reden hiervan is dat je je lichaam kan overbelasten. Ook kan je lichaam dan niet wennen aan de sportactiviteiten.
  • Voer de oefeningen van je trainingen correct uit. Train dus niet te zwaar met als gevolg dat je oefeningen niet correct uitvoert. Als je iets verkeerd uitvoert neem je onnatuurlijke houdingen aan. Deze houdingen kunnen blessures veroorzaken.
  • Neem voldoende rust! Dit is waarschijnlijk de belangrijkste tip om blessures te voorkomen. Je lichaam heeft tijd nodig om te kunnen herstellen. Wanneer je dit niet doet heeft je lichaam de ‘reparaties’ niet kunnen voltooien van de voorgaande sportactiviteiten. Dit veroorzaakt overbelasting en pijntjes met als gevolg blessures. Naast tijd heeft lichaam ook voeding nodig om te kunnen herstellen. Dus onder rust wordt niet alleen tijd verstaan maar ook goed eten!

Tips om blessures te behandelen

Er zijn tal van verschillende soorten blessures. Dus voordat je een blessure behandelt is het belangrijk om te weten wat voor blessure het is. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen acute blessures en chronische blessures.

Acute blessures ontstaan door ongelukken zoals een verkeerde beweging, botsingen, vallen, etc. Hierbij heb je vaak iets gescheurd, gebroken of gekneusd.

Chronische blessures zijn blessures die veroorzaakt worden door overbelasting. Hierbij heb je vaak last van spieren of pezen.

Behandel tips voor blessures

Er zijn tal van blessures die allemaal over eigen behandelingen beschikken. Dus daarom volgen hieronder de belangrijkste en algemene tips bij blessures:

  • Bij het oplopen van acute blessures is het zeer belangrijk om de blessure zo snel mogelijk te koelen! Dit houdt bijvoorbeeld de zwelling tegen. Ook kan de dagen erna nog dagelijks gekoeld worden. Bijvoorbeeld 2x 10 minuten per dag, zolang de zwelling er nog is. Een opmerking hierbij is wel dat de meningen hierover verdeeld zijn. Sommige onderzoeken tonen aan dat koelen het herstel bevordert en andere zoeken tonen weer aan dat dit het herstel remt.
  • Leg de blessure hoog. Hiermee wordt bedoelt dat je bijvoorbeeld bij een enkel blessure het been hoog legt. Dit bevordert het tegengaan van de zwelling.
  • Het is mogelijk om jezelf te laten intapen. Dit geeft meer steun waardoor de blessure meer rust krijgt. Vooral als je dagelijkse werkzaamheden doorgaan met fysieke inspanningen is dit een belangrijke tip.
  • De laatste en de belangrijkste tip ‘geduld’! Een blessure kan lang duren en dit kan erg frustrerend zijn. Maar te snel beginnen en sporten met pijn gaat hierbij totaal niet helpen. Dit zorgt er alleen maar voor dat de blessure langer duurt. Dus voel je tijdens je hersteltrainingen een zeurende pijn of iets dergelijks luister dan heel goed naar je lichaam.

Artikelen voor blessures

Er zijn veel artikelen die helpen bij blessures en verzorging. In het assortiment van KWD Sport zijn dan ook veel materialen te verkrijgen voor blessures en verzorging. Bent u daarin geïnteresseerd? Neem dan een kijkje op de onderstaande links: