• GRATIS BEZORGING VANAF €75
  • BETAAL ZOALS JE WILT, vooraf of achteraf
  • SINDS 1962 VOOR SPORTCLUBS & PARTICULIEREN
  • COMPLEET ASSORTIMENT VOOR JOUW SPORT
Advies nodig? bel: 0314-325624
Swipe to the left

Tips voor skiën met kleine kinderen

26 februari 2020

De meeste kinderen leren skiën rond de leeftijd van 2 ½.

Je peuter vroeg laten beginnen met skiën heeft een aantal geweldige voordelen.

Het is niet alleen leuk om buiten te zijn, maar het grote voordeel is ook: Jong geleerd, oud gedaan!

Natuurlijk genieten nieuwsgierige peuters van een nieuwe uitdaging, vooral als de ouder kijkt en enthousiast over het evenement klinkt.

Skikleding

Laat ze in hun ski's, laarzen en helm in huis passen om al een gevoel te krijgen.

Speel buiten in de sneeuwkleding voordat je de helling op gaat. Alle extra kleding kan in het begin beperkend aanvoelen. Bekijk andere mensen skiën of kijk een ski-film. Prikkel het enthousiasme van je peuter!

Huur om te beginnen de laarzen, helm en ski's. Doe dit in ieder geval de avond ervoor en speel met ze thuis of in uw resort. Skistokken zijn niet nodig voor jou of je peuter. Het is het beste om je handen vrije te houden en bovendien: "Wat gaat een peuter of kleuter met skistokken doen?"

Het skipak voor peuters

Het hele skipak is niet altijd handig in verband met luiers. Er is niets erger dan proberen een moe, nat kind uit een volledig sneeuwpak te worstelen. Bovendien kunnen ze in een volledig pak oververhit raken.

Een ski-jas en een skibroek is aan te bevelen. Een thermoshirt onder de trui houdt ze warm en voorkomt dat er sneeuw in hun broek komt als ze vallen. Als ze snel oververhit raken, koop dan een lichte ademde trui en draag er gewoon een laag onder. Als je een kind het snel koud heeft, koop dan goede wollen sokken, thermisch lang ondergoed, een donzen onderlaag en een nekwarmer.

De Edge Wedge is een must-have ski-hulpstuk voor peuters. Deze kleine rubberen constructie voorkomt dat de ski's uit elkaar gaan. Je ski's naar beneden richten is eenvoudig. Het is moeilijker om elke ski even zwaar te houden en bij elkaar te houden. Het kost enorm veel spierkracht.

Terwijl je peuter skiër de hellingen afglijdt, bewijst de Edge Wedge zijn waarde. Je voeten gaan waar je ogen naartoe gaan. Terwijl ze naar links kijken, volgen de ski’s naar links omdat de Edge Wedge is bevestigd!

Harnas

Het skiharnas is een rugbespaarder. Voorover buigen om een peuter tussen je benen te houden is vermoeiend voor je rug, zelfs als een ervaren skiër.

Het skiharnas geeft je kind tot op zekere hoogte de vrije loop. Vervolgens kun je ze terughalen of in geval van nood kun je ze tot stilstand brengen. Het kind blijft vooraan en meestal onafhankelijk.

Sommige skischolen liggen vlakbij de resorts of lodges. Zo kan de familie als toeschouwer kijken en juichen bij de eerste ski-ervaring. Onderaan de kleine helling staat luid juichend publiek voor de peuter die hun eerste run skiet.

Snacks

Breng hun favorieten mee! Een evenement verbinden met hun favoriete (gezonde) eten vergroot de kans op succes. Er stroomt veel energie door hun kleine lichaam terwijl ze zich concentreren op hoe ze hun lichaam op en neer over de kleine heuvel moeten bewegen. Uitdroging vormt ook een probleem op grote hoogten. Begin een paar dagen eerder extra water te drinken. Beperk de suiker inname en zorg voor eten en drinken met voldoende elektrolyten. Als je ooit uitgedroogd bent geweest na een training of wedstrijd, of als je tijdens een lange duurloop last hebt gehad van spierkrampen, dan is de kans groot dat de oorzaak lag bij een tekort aan elektrolyten. Dingen die kinderen lekker vinden zijn bijvoorbeeld: Een aardbeien/lime/kokoswater smoothie, een appel of snoeptomaatjes.

Stop met de les als ze moe zijn. Onthoud dat het voorbereiden: aankleden, inpakken, naar de piste gaan, uitpakken en aan de slag gaan ook een tijdje duurt. Na de les denk je voor de volgende punten om je peuter/kleuter blij te houden:

  • Zet ze in hun autostoel met minimale sneeuwkleding aan, zodat ze niet oververhit raken.
  • Trek laarzen uit en trek droge schoenen of droge sokken
  • Zorg ervoor dat niemand ergens nat is (vervang de luier indien nodig)
  • Geef ze een eiwitrijke snack en water voor de rit naar huis
  • Praat over de geweldige dag !

Minder is meer voor deze peuterskiërs. Het kort houden van de sessies zorgt voor een goede onderlinge samenwerking.

Veel skiplezier!