• GRATIS BEZORGING VANAF €75
  • BETAAL ZOALS JE WILT, vooraf of achteraf
  • SINDS 1962 VOOR SPORTCLUBS & PARTICULIEREN
  • COMPLEET ASSORTIMENT VOOR JOUW SPORT
Advies nodig? bel: 0314-325624
Swipe to the left

Tips voor trainers

31 augustus 2020

Gebruik de volgende tips om jouw trainingssessies te verbeteren en het team tevreden en gemotiveerd te houden.

Met trainingen moet je rekening houden met de leeftijden en capaciteiten van de spelers, maar over het algemeen moet jouw training dit patroon volgen:

Een warm-up oefening om de hartslag van spelers te verhogen, spieren te strekken en spelers te laten focussen op de trainingssessie.

Een snelle en eenvoudige demonstratie van de vaardigheid of techniek die je wilt dat ze in hun oefeningen leren. (Belangrijk: vergeet niet je spelers te vragen wat volgens hen de beste manier is om te passen, te schieten of de bal te houden, in plaats van ze te vertellen waarom je vindt dat ze dat op die manier moeten doen).

Enkele leuke spellen waarmee ze de vaardigheden kunnen oefenen die je ze zojuist hebt laten zien tijdens de voetbaloefeningen.

Een partijtje om te eindigen.

Hoewel het belangrijk is om de training te plannen, moet je ervoor zorgen dat ze niet te strak worden. Wees voorbereid om je aan te passen aan wat je ziet en hoort op het trainingsveld. Wees vooral niet bang om de spelers te laten spelen!

Probeer niet te veel in jouw training te stoppen - vergeet niet om tijd vrij te maken voor discussie, voorbereiding, drankjes en zelfs argumenten.

Zet niet door met een plan dat niet werkt. Zorg dat je een aantal beproefde alternatieven achter de hand heeft en kijk na de training wat er mis is gegaan.

Behandel je spelers met respect. Ze vinden het leuk dat je luistert en kennis neemt van hun gevoelens en meningen. Lees wat ze van je willen en spreek duidelijke spelregels af.

1. Stel voor elke speler een doel in om elk een absoluut minimum van 300 bal- aanrakingen te krijgen en probeer dit te bereiken in de eerste 20 minuten van de training

2. Doe geen oefeningen waarbij lange rijen spelers met elkaar staan te praten en wachten op hun beurt voor een of twee balcontacten. Bedenk oefeningen die iedereen de hele tijd betrokken houden.

3. Maak alle oefeningen zo realistisch mogelijk. Simuleer echte wedstrijdomstandigheden.

4. Beperk de oefeningen en laat ze niet te lang doorlopen - 5 minuten is meestal voldoende.

5. JIJ begrijpt misschien welke voetbaloefening je doet en wat je ermee moet bereiken, maar weten je spelers dat ook?

6. Vermijd lange partijtjes. Een aantal spelers krijgt aanzienlijk minder aanrakingen dan andere. Houd het maximaal op 10 minuten.

7. Maak trainingen leuk voor je spelers, hun ouders (als je kinderen coacht) en jou.

8. Train kinderen niet alleen. Zorg altijd voor minimaal één assistent, ook al strikken ze veters en halen ze de ballen. Daarbij speelt ook een belangrijke gezondheids- en veiligheidsoverweging: wie zorgt er voor de kinderen als er iets gebeurd?

9. Plan hoe je de oefening gaat communiceren voordat je naar de training gaat. Is het makkelijk te begrijpen en te communiceren? Zo niet, gooi het dan weg en doe iets anders.

Misschien wel de belangrijkste coachstip om effectieve trainingen te realiseren, is om trainingssessies leuk te maken voor iedereen - ook voor jou.