• GRATIS BEZORGING VANAF €75
  • BETAAL ZOALS JE WILT, vooraf of achteraf
  • SINDS 1962 VOOR SPORTCLUBS & PARTICULIEREN
  • COMPLEET ASSORTIMENT VOOR JOUW SPORT
Advies nodig? bel: 0314-325624
Swipe to the left

Waarom teamsport?

25 januari 2023

Je zult misschien verrast zijn door de enorme hoeveelheid voordelen die het spelen van teamsporten je zal opleveren, ongeacht welke sport je beoefent.


Elke vorm van lichaamsbeweging heeft zijn voordelen, maar teamsporten brengen een andere dimensie met zich mee om fit te blijven. Teamsporten zijn zo belangrijk voor het aangaan van relaties met mensen met dezelfde interesses en voor het aangaan van communicatie. Ook zullen teamsporten meestal je competitieve kant versterken en je leren omgaan met zowel winnen als verliezen. Dit alles, gecombineerd met de fysieke inspanning, zorgt voor een geweldige karaktervorming.

Wat zijn de positieve effecten van teamsporten?

Er zijn tal van positieve effecten die voortkomen uit teamsporten, sommige zijn direct en sommige bouwen zich in de loop van de tijd op.

-Het fysieke effect – het verminderen van lichaamsvet en het vergroten van het uithoudingsvermogen
-Helpt uw gewrichten, botten en spieren gezond te houden
-Het is leuk! Jezelf vermaken is 100% belangrijk voor een goede geestelijke gezondheid
-Verbetering van belangrijke levensvaardigheden zoals teamwerk en communicatie
-De voldoening van het leren van een nieuwe vaardigheid
-Kan psychische aandoeningen zoals depressie en angst helpen
-Creëert duurzame vriendschappen met mensen met dezelfde interesses


Voordelen van teamsporten versus individuele sporten?


Teamsporten hebben de extra factor om je tegenstanders en teamgenoten te stuiteren, wat een extra laag motivatie toevoegt. Individuele sporten dwingen je om te leren hoe je jezelf kunt motiveren door iets leuks te doen.
Teamsporten hebben het competitieve element, wat de fysieke inspanning die men in die sport steekt ten goede kan komen. Individuele sporten leggen minder druk op een individu, met als enige persoon dat ze iets moeten bewijzen door zichzelf te zijn.
Met teamsport kun je gemakkelijk verbindingen maken met mensen in je team en tegen je, wat ook de communicatieve vaardigheden versterkt. Individuele sporten leren je selfcare met meer ruimte om je te concentreren op je mentale gezondheid en tegelijkertijd op fysieke voordelen.


Activiteiten zoals de unieke old school sportdagen is een teamsport met een beetje individuele focus. Je speelt spellen binnen je teams, maar elk individu is een integraal onderdeel om het algehele evenement aan het einde te winnen. Ga nog een stapje verder en introduceer samenhorigheid met actieve kerst teamactiviteiten binnen een bedrijf en bouw aan die actieve teamband.

Hoe bouwen teamsporten sterke individuen op?


Bij teamsporten is het belangrijk om als één geheel te spelen, maar het zijn de individuen die het team als geheel in beweging houden. Een belangrijke manier waarop teamsporten sterke individuen vormen, is door middel van teammoraal. Het is moeilijk om een nieuwe vaardigheid op te bouwen, maar met mensen om je heen die je aanmoedigen en ondersteunen, zul je je meteen beter voelen.

Aan de andere kant legt een hecht team meer druk op elk individu om het goed te doen in het belang van de andere teamgenoten. Dit kan een goede druk zijn, een motiverende druk die iemand vooruit drijft in plaats van tegenhoudt.
Waarom volwassenen zouden moeten sporten?

Het is veel gemakkelijker om actief te blijven als kind, of dat nu door de speeltuin rennen of buitenschoolse activiteiten zijn. Het is echter nog steeds net zo belangrijk voor volwassenen om te sporten – en niet alleen vanwege de fysieke voordelen.

Fysiek betekent regelmatig sporten als volwassene dat je het lichaamsvet kunt verminderen en het uithoudingsvermogen kunt vergroten. Het kan ook het risico op hartaandoeningen en bloeddruk verminderen en cognitieve functies verbeteren. Sporten is ook belangrijk voor emotioneel en zelfvertrouwen, het zorgen voor je geestelijke gezondheid en het maken van contacten buiten je huishouden en op het werk.