• GRATIS BEZORGING VANAF €75
  • BETAAL ZOALS JE WILT, vooraf of achteraf
  • SINDS 1962 VOOR SPORTCLUBS & PARTICULIEREN
  • COMPLEET ASSORTIMENT VOOR JOUW SPORT
Advies nodig? bel: 0314-325624
Swipe to the left

De geschiedenis van voetbal

6 september 2019


De datum wanneer voetbal exact is ontstaan is onbekend. Door de verhalen en afbeeldingen die wel bekend zijn wordt er vanuit gegaan dat voetbal meer dan tweeduizend jaar geleden is ontstaan. Er zijn ook lichte aanwijzingen dat voetbal al in de prehistorie werd gespeeld, met stenen ballen.

In het oude Griekenland werd de oude bal ‘harpastum’ genoemd en werd gevuld met zand. In het oude Gallie werd gespeeld met een ‘soule’ van zijde, leer of hout.

Ballen die wel bekend zijn

Welke ballen wel bekend zijn, zijn de voetballen die gemaakt zijn van linnen en deze waren gevuld met riet of stro. Omdat deze ballen te licht waren werd er waarschijnlijk niet mee gevoetbald maar andere spellen.

Andere voorbeelden van ballen die bekend zijn, waren gemaakt van verschillende materialen.

Zo werden dierenhuiden gebruikt, die gevuld waren met haar, veren of graan. Ook werd vaak de blaas van dieren gebruikt, omdat deze goed stuiterde.

Vorm voetbal

De voetbal van het heden is een hol bolvorming met lucht gevuld voorwerp, dat gebruikt wordt bij het voetbalspel. De voetbal heeft tegenwoordig vaak de vorm van een afgeknotte icosaëder, een wiskundig figuur. Vroeger had de voetbal dezelfde vorm als een volleybal. De voetballen van tegenwoordig worden gemaakt van kunststof / kunstleer en niet meer van echt leer.

Soorten voetballen

Traditioneel wordt een voetbal met de hand gestikt. 32 panelen worden met draad aan elkaar verbonden. Het kost ongeveer 3 uur om de naden van een voetbal om de blaas te bevestigen. De handgestikte voetbal is de meest bekende bal die er is.

Een dual bonded bal heeft gelijmde en gestikte naden. Bij deze methode worden eerst de randen van alle panelen aan de buitenkant met speciale lijm bestreken en aan de binnenkant met foam beplakt. Als de lijm droog is, worden de panelen gestikt. De binnenbal wordt beplakt met speciale vezels. Daarna wordt de blaas ingebracht in de bal. De bal wordt gesloten en gedeeltelijk opgeblazen. Dit geheel wordt geplaatst in een verwarmde vorm en opgeblazen tot volle druk.

Een thermo bonded bal heeft gelijmde naden. Het speciale van deze lijmmethode is dat de bal een perfect geronde butyl-blaas behoudt. Dit is te danken aan de manier waarop de bal wordt geproduceerd: de binnenkant en de buitenkant worden los van elkaar voorbereid en pas op het laatste moment samengevoegd.

Voetbal anno 2019

De ballen van vroeger en nu zijn niet meer te vergelijken. De voetballen die nu gebruikt worden bij officiële wedstrijden dienen te voldoen aan de door de FIFA gestelde eisen wat betreft verschillende kenmerken, namelijk:

Heeft een bolvorming;

Is gemaakt van geschikt materiaal;

Omtrek hebben van minsten 68 en hoogstens 70 centimeter bij een massa van 396 tot 450 gram;

Bij aanvang van de wedstrijd moet de bal tussen de 410 en 450 gram wegen;

Heeft een druk gelijk aan 0.6 – 1.1. atmosfeer (600 – 1100g/cm.) op zeeniveau.

Assortiment

Bij KWD Sport hebben wij ballen en voetballen in het assortiment voor verschillende sporten en voor jong en oud, van prof tot amateur. Wij bieden verschillende merken aan die je kunt vinden in onze webshop.

KWD

Adidas

Derbystar

Erima

Mikasa

Rucanor

Molten

Gala

Jako