• GRATIS BEZORGING VANAF €75
 • BETAAL ZOALS JE WILT, vooraf of achteraf
 • SINDS 1962 VOOR SPORTCLUBS & PARTICULIEREN
 • COMPLEET ASSORTIMENT VOOR JOUW SPORT
Advies nodig? bel: 0314-325624
Swipe to the left

​Hoe was je kleding met opdruk?

7 juni 2016

T shirts bedrukking bij KWD Sport

Je kent het wel, je wast je nieuwe shirt, even in de droger en er zitten scheuren in de mooie applicatie op de borst. Balen natuurlijk! Hoe komt dat nou denk je?

Ook op onze dagelijkse kleding zit, net als op sportkleding, opdruk in alle soorten en maten. Dit vergt enige aandacht tijdens het wassen, strijken en drogen. Er zijn verschillende soorten bedrukking. Ik zal eerst even de verschillen uitleggen tussen de verschillende soorten bedrukking:

Flock

Flock is een kunststof vezel die er uit ziet als een klein haartje. De verschillende soorten flock variëren in lengte van 0,3 mm tot 5 mm. Door de dikte van flock lijkt het ontwerp iets hoger op de stof te liggen. Flock voelt fluweelachtig aan en geeft de opdruk een unieke velours-achtige
uitstraling.

Bijna elke oppervlak is geschikt om geflockt te worden. Het object of oppervlak wordt behandeld met een lijm coating. Vervolgens worden de flock vezels elektronisch geladen en hierdoor worden de vezels in de lijm getrokken. Dit zorgt voor een hoge dichtheid van vezels van tot wel 150.000 vezels per vierkante centimeter. Dit creëert de suede achtige look.

Een flock bedrukking is erg duurzaam en zacht, zelfs na veelvuldig wassen, niet verkleuren! Flock kan gebruikt worden op katoen, polyester/katoen en polyester/acryl. Bij flock kun je kiezen uit standaard kleuren.

Deze manier van bedrukken gebruiken wij veel bij sportkleding omdat dit, zelfs na veelvuldig wassen, niet verkleurd. Deze bedrukking is erg duurzaam, slijtvast en blijft onvoorstelbaar lang mooi!

Flex

Flex is een materiaal dat vooral voor bedrukkingen bij lage aantallen geschikt is. Het materiaal wordt gesneden op een snijplotter en handmatig 'afgepeld'. Vervolgens wordt de transfer aangebracht op textiel met een pers. Hierdoor wordt de lijmlaag actief en vindt een zeer goede hechting op uw eigen gekozen textiel plaats.

Flextransfers voelen wat 'rubber-achtig/glad' aan.

Het is met flextransfers niet mogelijk kleurverloop of rasters te gebruiken. Met deze techniek is het mogelijk per shirt een andere naam, tekst, ander plaatje of ander nummer te drukken. Doordat de opdruk flexibel is (vandaar natuurlijk de naam flex print) zal deze met de stof mee uitrekken en weer terugkrimpen. Hierdoor is het een uitstekende keus voor het bedrukken van kleding.

Er zijn ook reflecterende flexfolies deze worden vaak gebruikt op hardloopkleding of veiligheidsvestjes. Vooral voor joggers kan het van belang zijn goed zichtbaar in het verkeer deel te nemen, vooral in de avonduren.

Transfers

Transfers zijn bedrukkingen op een kunststof drager, met aan de achterzijde een lijmlaag, waardoor de bedrukking niet direct op een kledingstuk hoeft te worden bedrukt. Hierdoor is het mogelijk om transfers op voorraad te houden, waardoor deze op elk gewenst moment op kleding en textiel kunnen worden geperst in kleine en grote oplage. Dit persen gebeurd met een hitte pers.

Transfers bedrukking

Wat zijn de voordelen van transfers? Je kunt ze maken met alle gewenste kleuren, rasters kleurverloop. Transfers kunnen gedrukt worden op alle soorten kleding, petten etc. Ook worden transfers vaak gebruikt voor het drukken van foto’s.

Er zijn verschillende soorten transfers op de markt, zeefdruk transfers, digitale transfers en flex transfers. Je hoeft echt niet onthouden wat dit precies inhoudt, wij overleggen altijd met de drukkerij welke druktechniek het beste is voor uw logo en uw kleding of tas.

Plotterflock

Bij plotterflock-druk wordt het ontwerp uitgesneden met een snijplotter. Een snijplotter is een soort printer met een mesje dat 360 graden kan roteren. Hiermee kunnen ontwerpen heel nauwkeurig worden uitgesneden.

Plotter flock is een zacht aanvoelende opdruk voor textiel met een fluweelachtig oppervlak. Het voelt hetzelfde aan als gewone flock, het verschil is dat plotterflock uit een vel wordt gesneden en gewone flock wordt op de lijm gespoten.

Wij gebruiken plotterflock voornamelijk voor het bedrukken van spelersnamen en rugnummers.

Zeefdruk

Zeefdruk is een veelgebruikte techniek om t-shirts, sweaters en ander textiel te bedrukken.

Zeefdrukken

De naam zeefdruk komt van het druksjabloon, ook wel zeef genoemd. Deze zeef is een raamwerk dat wordt bespannen met gaas en wordt voorzien van een lichtgevoelige emulsielaag. Tijdens de voorbereiding wordt de zeef belicht met een film die op basis van het te bedrukken ontwerp wordt gemaakt.

Zeefdruk is een directe druktechniek, waarbij de inkt door een gedeeltelijk open en gedeeltelijk ondoordringbaar gaas wordt gedrukt op het te bedrukken object. De benodigde druk wordt geleverd door een kunststof strip (de zogenaamde rakel) die over het gaas wordt bewogen.Zo wordt er inkt door de zeef verplaatst op de gewenste locaties, en ontstaat er een afbeelding op het materiaal waarop gedrukt dient te worden. Bij een volgende kleur dient het complete proces herhaald te worden met een andere zeef waar de uitsparingen voor de 2e kleur op staan. De 1e kleur moet dan droog zijn.

Zeefbedrukking bij KWD Sport

Wij noemen zeefdruk ook wel inktbedrukking. Deze soort bedrukking is mogelijk in alle pms kleuren. Niet alle kleding is geschikt voor zeefdruk. Wij kijken altijd naar uw logo en de kleding en de kleur van de kleding om te bepalen welke soort bedrukking het meest geschikt is voor uw bestelling.

Dan nu het wassen van al deze kleding, wat kun je het beste wel / niet doen?

Tips voor het wassen van bedrukte kleding!

Het beste is om het niet meteen na het drukken te wassen, in het gunstige geval kan de kleding nog even een paar dagen ‘rusten’.

 1. De kleding altijd binnenstebuiten wassen.
 2. Gebruik geen chloor / bleekmiddel.
 3. Geen wasverzachter gebruiken, deze kan ervoor zorgen dat de lijmlaag die gebruikt word bij verschillende druktechnieken loslaat.
 4. Maximaal op 40 graden wassen.
 5. De kleding niet in de droogtrommel doen.
 6. De bedrukking nooit strijken.
 7. De kleding niet in de zon laten drogen.
 8. Doe ritssluitingen van bijvoorbeeld trainingspakken dicht als je ze in de wasmachine doet.
 9. Was de kleding apart van andere kleding.
 10. Gebruik bij voorkeur vloeibaar wasmiddel i.p.v. poeder. Dit is minder agressief.
 11. Niet chemisch reinigen.

Succes, hopelijk heb je wat aan deze tips!