• GRATIS BEZORGING VANAF €75
  • BETAAL ZOALS JE WILT, vooraf of achteraf
  • SINDS 1962 VOOR SPORTCLUBS & PARTICULIEREN
  • COMPLEET ASSORTIMENT VOOR JOUW SPORT
Advies nodig? bel: 0314-325624
Swipe to the left

Punten waarmee je rekening kunt houden bij het zoeken naar een nieuwe bal

4 september 2020

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe bal, zul je ongetwijfeld merken dat er een enorme variatie in prijzen en merken ballen is. Veel mensen kijken naar het prijsverschil en kiezen dan prompt de goedkoopste bal. Dit is echter niet altijd de beste keuze.

Er zijn verschillende factoren waarmee je rekening kunt houden bij het kiezen van een bal en de prijs staat onderaan de lijst.

1. Kies een bal met de juiste maat

Over het algemeen hebben hele jongere spelers maat drie nodig, jonge kinderen hebben maat vier nodig en tieners en volwassenen hebben maat vijf nodig. Dit verschilt echter in verschillende competities. Lees meer over de KNVB adviezen op het gebied van gewicht en maat in deze blog! Het is belangrijk dat je oefent met dezelfde grootte en gewicht bal als je gaat gebruiken in het spel, zodat je kunt wennen aan de manier waarop de bal met je voet speelt en de manier waarop hij door de lucht beweegt.

2. Kies een binnen- of buitenbal

Indoorballen zijn speciaal gemaakt voor de omstandigheden van zaalvoetbal en verschillen sterk van andere soorten ballen. Kies de bal die past bij uw normale oefen- en speelomstandigheden.

3. Kies een bal gemaakt van het juiste materiaal voor jouw behoeften

Wanneer je op zoek bent naar een koopje, lijken rubberen ballen een goede deal. Ze zijn niet alleen goedkoop, maar ook duurzaam. Ze lijken echter in niets op de ballen die worden gebruikt in competitiewedstrijden.

Elke oefening met een rubberen bal zal worden verspild omdat het gevoel, de textuur en de beweging zo veel verschillen van andere soorten bal. PVC is iets duurder en voelt beter aan, hoewel het een plastic gevoel heeft dat niet zo goed is als andere materialen.

Leer is een duurdere optie, maar het heeft de neiging water op te nemen en te zwaar te worden om mee te spelen. Om deze reden gebruiken de meeste competities een redelijk geprijsde polyurethaanbal, een synthetisch materiaal dat lijkt op rubber, maar duurzamer en waterafstotend.

4. Kies een bal met het juiste type blaas/binnenbal

De blaas is het binnenste deel van de bal en geeft de bal zijn vorm en beweging. Butylblazen zijn binnenballen die goed lucht vasthouden. Latex-blazen zijn veerkrachtiger en worden gebruikt in ballen van hogere kwaliteit en geven het beste bounce.

5. Kies een bal met het juiste paneelnummer en ontwerp

Het aantal panelen bepaalt hoe de bal door de lucht beweegt en hoeveel controle de spelers hebben. Dit kan variëren van 32 panelen voor een originele bal tot een bal met 6 panelen bedoeld voor zaalvoetbal.

Over het algemeen zal een bal met minder panelen aerodynamischer en sneller zijn, terwijl een bal met meer panelen beter controleerbaar en bespeelbaar is.

6. Kies een bal met het juiste gewicht

Over het algemeen heeft de lichtere bal voor kinderen de voorkeur. Als de bal te zwaar is, kan het pijn doen om er heel hard tegenaan te trappen en snel vaart te verliezen.

7. Kies een bal die niet te zacht en niet te stevig is

Een harde bal doet pijn aan voeten en hoofden, terwijl een zachte bal te veerkrachtig is. Kies een medium voor het beste succes.

8. Gestikte voetbal versus gelaste voetbal

Er zijn veel verschillende manieren om een bal in elkaar te zetten, maar geen enkele is zo duurzaam of gemakkelijk te gebruiken als een bal met aan elkaar genaaide panelen. Sommige merken hebben gelaste of gevulkaniseerde naden. Deze ballen zijn qua aanzicht erg mooi maar kunnen niet gerepareerd worden.

9. Kies een voetbal die de juiste prijs heeft

Een goede bal kan meestal worden gekocht voor ongeveer 20/30 euro, wat een hoge prijs lijkt, tenzij je nadenkt over het vakmanschap, de hoogwaardige materialen en het onderzoek dat in een bal van dit kaliber past. Naarmate je in steeds meer competitieve teams komt, heb je over het algemeen een hogere kwaliteit en duurdere bal nodig.

10. Kies een merk dat bij je smaak en behoeften past

Het verschil tussen de verschillende merken is niet altijd de kwaliteit, maar het onderzoek en de manier waarop ze worden gemaakt. Je kunt verschillende merken (KWD, Derbystar, Adidas, Erima) proberen om te zien welke voor jou werken en vervolgens kijken naar de verschillende prijzen binnen dat merk.

11. Kies een voetbal die zo veel mogelijk lijkt op de bal die je competitie gebruikt

Het heeft geen zin om te oefenen op een bal die anders zal zijn dan de bal die in je wedstrijden wordt gebruikt. Al je passes, schoten en balvaardigheden zullen ook anders zijn, waardoor je een nadeel hebt als het gaat om succesvol zijn.

Houd er rekening mee dat het kiezen van een bal van hoge kwaliteit die aan jouw unieke behoeften voldoet, de eerste stap is naar succes op het voetbalveld.

Bekijk ons uitgebreide ballen assortiment hier!